Sănătate

În octombrie 2015 am aflat că eram la un pas de comă- aveam glicemia 460. Pentru cine nu știe, 150 este cam limita maximă.

Cum se traducea asta? Aveam diabet.

20170427_113007

Mă consider un om citit, informat, însă nu citesc materiale de specialitate despre diabet. Nu am antecedente în familie, nu mânânc dulciuri, nu beau băuturi carbogazoase, nu fumez!

Ce ar fi trebuit să știu, odată cu grupa sanguină, aș preciza, până la acel moment?

Ce semne am avut, nu le-am cunoscut și le-am ignorat?

Vă împărtășesc și vouă aceste semne, pentru că prevenția este mult mai bună decât tratarea.

  1. Dureri de cap

De vreo 4 ani aveam, frecvent, dureri de cap. Mă gândeam că sunt stresată, că am răcit, că nu am dormit pe perna potrivită. Azi știu că era un semn.

2. Dureri în membre

Vreo 6 luni am avut dureri atroce în mâna stângă. Mă trezeam noaptea și plângeam de durere. Nu puteam să îmi leg părul, să mă închei la nasturi, aveam o amorțeală permanentă.

Azi, știu că era un semn.

3. Vedere încețoșată

Scriam de mult cu documentele mărite la 200%. Credeam că e din pricina oboselii, mă gândeam des că îmbătrânesc și e unul din semne.

Acum, știu că mi-au crescut dioptriile de la diabet.

4. Sete, senzație de gură uscată

Ajunsesem să beau 7l de apă zilnic. Nopțile erau un calvar, practic dormeam la baie cu sticla de apă lângă mine. Bancheta din spate a mașinii mele avea zeci de sticle cu lichide.

5. Deteriorarea danturii

20170427_112354

Nu înțelegeam de ce mi se spărgeau dinții pe lângă plombe, de ce îmi cădeau pivoții.

E clar că diabetul lucra, iar eu nu știam că acesta este un semn.

6. Senzație permanentă de oboseală

Imi era imposibil să dorm, abia făceam 200 de pași, eram sleită de puteri, mi se părea un efort imens să merg cu bicicleta, pe care o adoram.

7. Insomnii

Când fiul meu mi-a pus o brățară de fitness la mână, am avut o revelație- am înteles că dormeam 8 ore /săptămână. Practic nu mi se închideu ochii, parcă atunci mă trezisem, iar cu greu reușeam să ațipesc 1 oră pe noapte.

8. Îngrășare sau slăbire bruscă

Le-am experimentat pe ambele. În 2012 purtam măsura 38, măsura mea, de altfel. În 2015 purtam măsura 46, acum sunt la 42 și știu ce mi se întâmplă, zilnic.

9. Concentrare redusă

Oboseala mă făcea să nu mă mai pot concentra. Uitam des ce vreau să spun, trebuia să notez totul, permanent, făceam doar 1 singur lucru.

17693108_1470599436297349_690453522_o

10. Urinări dese

Dese înseamnă mai multe pe oră. Vă dați seama, la volan fiind, ce cumplit era? Am un top al toaletelor pentru utilizarea publicului, îl voi scrie curând pe blog.

11. Răni vindecate greu

Acum știu că ciupitura de țânțar de la mare din iunie 2016 s-a vindecat in 2017 din cauza diabetului. Mai am, încă, semnul.

12. Îmbolnăviri dese

Am fost răcită grav, cu multe pneumonii, cu tuse care ținea și 9 săptămâni. Am înțeles cine era de vină!

De felul meu nu iau antibiotice, știam că sistemul meu imunitar poate să mă vindece, însă din 2015, starea mea se agrava foarte tare.

13. Senzație permanentă de căldură

Nici iarna nu suportam dres sau pulovăr. Transpiram mult, îmi era permanent cald, beam și mâncam alimente înghețate, băuturi la gheață, chiar dacă afară erau gradele cu minus. În viata mea nu am băut nimic de la gheață. Diabetul m-a învățat toate metodele de a-mi răci, intern, metabolismul și procesele care mă distrugeau.

De ce am scris toate astea?

Pentru că știu că poate și pe voi stressul vă pune în situații similare. Iar ce am scris vă poate ajuta pe voi, pe cineva din familie, pe un coleg.

Te-aș ruga tare să dai mai departe mesajul meu, cu#fightdiabetes. Poate ajută!

Îți mulțumesc,

Cristiana, prietenă cu diabetul